Tips & Onderhoud


Onderhoud aan Velux® dakvensters:

Het spreekt voor zich dat het goed onderhouden van een VELUX® dakvenster de levensduur aanzienlijk zal verlengen.Ondanks het feit dat alle houten VELUX® dakvensters vanuit de fabriek zijn voorzien van een transparante laklaag raden wij aan om na verloop van tijd het venster licht op te schuren en te behandelen met een vochtregulerende beits.Het is moeilijk te zeggen wanneer dit precies moet gebeuren daar dit afhankelijk is van een aantal faktoren, zoals bijvoorbeeld; de invloed van zonlicht en vocht. U kunt zich voorstellen dat e.e.a. eerder nodig zal zijn in een vochtige ruimte, zoals bijvoorbeeld; een badkamer.

Ook het smeren van de scharnieren en de slotplaten aan de bovenzijde van het venster is ook van essentieel belang.Dit zorgt ervoor dat e.e.a. soepel blijft bewegen. De meeste ruitbreuken en andere gebreken zijn het gevolg van slecht onderhoud. Wij raden aan dit te doen met bijvoorbeeld kogellagervet of zuurvrije vaseline.

Wij leveren uit voorraad speciale onderhoudssets t.b.v. van VELUX® dakvensters om het meest voorkomende onderhoud te plegen. Deze sets bestaan uit ventilatiefoam, insectenfilter en een tube smeermiddel. U kunt met deze set afhankelijk van de maat, 3 tot 5 vensters behandelen.
.
Nadat een VELUX® venster is afgetimmerd aan de binnenzijde is het aan te raden om de naden af te kitten met een overschilderbare (acrylaat)kit en hierna de aftimmering te schilderen. Dit om de kans op eventuele condenslekkage te voorkomen. Warme vochtige lucht die zich in huis bevindt kan zich op deze manier geen weg meer banen tussen venster en aftimmering om vervolgens te condenseren op b.v. dakpannen of metalen onderdelen rondom het raam met alle gevolgen van dien

Ventilatie:

Ook het ventileren van uw woning is van groot belang om de hierboven beschreven condensvorming zoveel mogelijk te voorkomen. Vooral in de winter 5 à 10 minuten per dag alle ramen en deuren tegen elkaar openzetten waardoor u de vochtige lucht vervangt door droge buitenlucht. De binnentemperatuur zal hierna snel weer op het oude niveau zijn omdat muren en vloeren de eigenschap hebben om de warmte geruime tijd vast te houden. VELUX® heeft een aantal produkten op de markt gebracht om dit soort problemen zoveel mogelijk te voorkomen. Informatie hierover vindt u op onze pagina montage.

Ventilatieklep:
Bij een buitentemperatuur van rond het vriespunt of lager is het raadzaam om vooral ’s nachts de ventilatieklep gesloten te laten en bijvoorbeeld 2 x per dag 5 tot 10 minuten het raam open te zetten. Dit i.v.m. eventuele condensvorming rondom de ventilatieopening.

Glaselementen:

Ruit kapot of condens tussen de dubbele beglazing? Het vervangen van het glaselement kunnen wij uiteraard ook voor u verzorgen. Kijk voor de juiste maat op het typeplaatje wat u kunt vinden rechtsboven op de kopse kant van het draaiend deel.

UA-28849238-1